вторник, 26 май 2015 г.

Bulgaristan’da domuz etine soruşturma


 Durmuş Arda
Kırcaali’den Mehmet Tefik önderliğinde bir grup Müslüman, Bulgaristan’da belediyelere veya devlete ait kreşlerde, okullarda ve hastanelerde Müslüman çocuklarına helal gıda seçme hakkı verilmediği gerekçesiyle bulundukları şikayet dilekçesini, Sofya Merkezli Bulgaristan Başsavcılığı işleme koyarak,  bu konuda soruşturma açtığı bildirildi.

 Bu konuda Bulgaristan Parlamentosundaki, Sivil Toplum Kuruluşları ve Vatandaşların Şikayetleri ile ilgili İşbirliği Komisyonu’na ve Bulgaristan Başmüftülüğü’ ne gönderdikleri şikayet dilekçelerinden hala bir sonuç alınmadığı da bildirildi….  

Bilindiği gibi Bulgaristan’da belediyelere veya devlete ait kreşlerde, okullarda ve hastanelerde Müslüman çocuklarına helal gıda seçme hakkı verilmemektedir.

Bu uygulama, Müslüman çocuklarına domuz eti yedirilerek, ileriki yıllarda da damak alışkanlığı yaratılmak için eski totaliter rejimi tarafından özellikle başlatılmıştır.

Ne yazık ki, bu uygulama hala devam etmektedir.

Tüm Bulgaristan’da olduğu gibi, örneğin “Türk - Müslüman partisi” olarak bilinen Hak Ve Özgürler Hareketi - HÖH/D(p)S yönetiminde olan Kırcaali bölgesinin 7 belediyesinin tamamında Müslüman çocuklarına daha kreş yaşlarında domuz eti yedirilerek bu damak alışkanlığı aşılama gayretleri hâlâ sürmektedir. Bulgaristan Başmüftülüğü’nün bu konudaki suskunluğu ise, hayrete şayan


 Bulgaristan, diğer uygulamalarda olduğu gibi, helal gıda konusunda kuruluşunu sağlayan Uluslararası 1878 Berlin Antlaşmasını, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan arasında 1913 yılında imzalanan İstanbul Antlaşmasını, Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan arasında 1925 yılında imzalanan Ankara Antlaşmasını, insan haklarıyla ilgili diğer ikili veya uluslararası sözleşmeleri ihlal etmektedir.


  Almanya, İngiltere, İskandinav ve diğer ülkelerdeki Müslüman çocuklarının bu helal gıda sorunu, kanun ve yönetmeliklerle çözülmesine rağmen, Bulgaristan bu konuda hâlâ ayak diretmeye devam etmektedir.

Tabi ki her veli, çocuğuna domuz eti yedirme hakkına sahiptir. Fakat her veli, çocuğuna domuz eti yedirmeme hakkına da sahiptir!


Nihayet Bulgaristan Cumhuriyeti Başsavcılığının bu konuda soruşturma açmasını, hayra alamet olarak görüyorum.


Umarım ileriki günlerde, Bulgaristan’daki Müslümanlar, çocuklarına domuz eti yedirmeme hakkına kavuşurlar.


Hayırlısı!...

1 коментар: