понеделник, 8 юни 2015 г.

Türkiye’de koalisyon hükümetleri dönemi










Durmuş Arda

Türkiye’de 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerinin kazanan tek partisi, çoğunluğu etnik Kürtlerden oluşan Halkların Demokrat Partisi olmuştur.  Etnik Kürtlerin dağdan indirilerek sistemin içine çekilmesi, Türkiye’nin bütünlüğü açısından olumlu bir gelişme olsa da, bu partinin adındaki “Halkların” kelimesi bölücülük kokmaktadır. Etnik kökenleri ne olursa olsun, her ülkede tek bir halk vardır!… Bir ülke, halklara bölünemez!...

Seçimleri kaybeden partiler ise, sırasıyla CHP, MHP ve Ak Parti’dir. Ana muhalefet partisi olmasına rağmen, CHP’ nin milletvekili sayısı düşmüştür. Her ne kadar MHP, oy yüzdesini birkaç puan yükselterek milletvekili sayısını arttırmış olsa da, bu artış iktidar olmak için yeterli değildir. Senelerdir iktidarda olmayıp yıpranmamış bir partinin oylarını birkaç puan arttırması başarı sayılmaz. Ak Parti’nin senelerdir iktidarda kalıp yıpranmasına rağmen, yine ara farkla Türkiye’ nin birinci partisi olması, CHP ve MHP’ye nazaran, bu seçimlerin daha az kaybedeni olmuştur.

Seçimlerden iki gün önce yazdığım “ Demek Erdoğan ve Ak Parti doğru yolda” başlıklı yazımda şunları yazmıştım:

 “Farz edelim ki, adında dahi “ Halkların” kelimesiyle bölücülük olan bir parti barajı geçerek, 40-50 milletvekili çıkarttı.

Yine farz edelim ki, Ak Parti’nin milletvekili sayısı 276’nın altına inerek, 260’ta kaldı… Kendi milletvekili sayılarının yetmediğine göre, CHP ve MHP, hangi diğer partiyle hükümet kuracaklar?”

Evet, şimdiki tabloda, CHP ve MHP, hangi partiyle hükümet kuracaklar?

Türkiye’de hükümet kurulması için birkaç seçenek vardır; Ak Parti- MHP, Ak Parti- HDP, CHP- MHP- HDP hükümetleri…

Türkiye’nin istikrarı açısından Ak Parti- MHP hükümeti en uygundur. Kurulacak olan hükümette MHP,  muhalefet partilerin kadrolaşma ve yolsuzluk yapıldığı iddia ettikleri Adalet, İçişleri, Bayındırlık ve İskan, Gümrük ve Ticaret bakanlıklarını alabilir…

Tüm partiler iktidar olmak için kurulur. Senelerdir iktidar olamayan partiler, - CHP örneğinde olduğu gibi- erimeye mahkumdur. Çünkü Türkiye gibi ülkelerde geniş kitleler, partilerden iş, aş isterler. Bunu sağlayamayan partiler ise,  zamanla yok olup giderler.

 Yasalara göre, Türkiye’de 45 gün içinde hükümet kurulamazsa erken seçime gidilir. Bu durumda HDP oylarını arttırır, CHP ve MHP oyları düşer. Ak Parti’ nin ise, oylarını yükselterek tek başına iktidar olma şansı vardır…

MHP’nin iktidar olma şansını kaçırabileceğini düşünüyorum…  Çünkü partinin başındaki Bahçeli, iktidar olmaktan korkmaktadır. Kendisi 2002 yılında Ecevit hükümetini bozarak, Ak Parti’nin önünü açmıştır.

Ancak hükümete girerse…

MHP, bu seçimlerin ve ilerideki yıllarda yapılacak olan seçimlerin kazananı olabilir!

Няма коментари:

Публикуване на коментар